1944 bontida armata bonchida

Bonțida, 1964, pe vremea când Castelul nu era atât de „Electric”

Intrarea în 1944 bontida armata bonchidaCastelul Banffy de la Bonțida, într-un decor de iarnă, cu soldați, în 1964.

În timpul celui de-al doilea război mondial, castelul a fost folosit ca spital militar.

În anul 1944, imobilul a fost serios afectat, când trupele germane aflate în retragere, au atacat, jefuit și incendiat întreg ansamblul.

A fost distrus tot mobilierul, galeria de portrete și biblioteca. Contele Nicolae (Miklós) Bánffy, proprietarul castelului la acel moment, inițiase o negociere a Ungariei cu România pentru că ambele state să schimbe tabăra și să întoarcă armele împotriva Germaniei. Devastarea castelului ar putea să fi fost o acțiune de răzbunare a nemților la adresa baronului.

Dionisie Bánffy al II-lea, comite de Dăbâca și Cluj, a fost cel care a inițiat construcția ansamblului actual, între anii 1668-1674. Construcția a trecut prîn războaie, modificări, modernizări, completări, iar în prezent se află în proces de restaurare.

In 1964, castelul a fost decorul ideal pentru filmul „Pădurea spânzuraților”, din care este extrasa fotografia principală.

Incepând dîn 2013, locația a devenit celebră pentru festivalul „Electric Castle”, găzduit între zidurile sale. Tot aici s-au mai desfășurat festivaluri de film (TIFF), evenimente artistice și culturale.

foto jos: intrarea în castel, 2012

bontida castel banffy intrare

surse: Wikipedia; sursă foto principală: Daniel Gădălean; foto 2: Google Maps

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

validare anti-spam *obligatoriu