1940 gherla szamosujvar

Gherla, 9 septembrie 1940 – trupele maghiare ocupă orașul – VIDEO

1940 gherla szamosujvar9 septembrie 1940 – trupele maghiare intră în orașul Gherla, iar în centru are loc o ceremonie de preluare a administrației locale.

In fotografiile de arhiva, tancurile CV33 fabricate în Italia mărșăluiesc prin oraș și în centru.

Cu puține zile înainte, pe 30 august, România a fost sfârtecată prin Dictatul de la Viena: o suprafață de aproximativ 45.000 km² din Transilvania, inclusiv Clujul, era cedată Ungariei.

A urmat o perioadă neagră pentru populația românească, majoritară în această zonă. O parte dintre români au plecat dincolo de noua graniță, alții au rămas sub dominația horthystă.

1940 gherla szamosujvar

1940 gherla szamosujvar

Prețul uriaș pentru eliberare a fost plătit de toți românii. In 1944, rușii au condiționat eliberarea Ardealului cu instalarea unui regim pro-sovietic. Aceasta a însemnat 45 de ani de comunism.

Ce a urmat

In 1968, URSS a invadat Cehoslovacia, care dădea semne de nesupunere în lagărul comunist. Nicolae Ceaușescu a fost singurul președinte de dincoace de Cortina de Fier care a condamnat invadarea, câștigând simpatia Occidentului, inclusiv a americanilor. Pedeapsa pentru nesupunere a primit-o în decembrie 1989.

Intre 2-3 decembrie 1989 are loc o întâlnire de gradul trei între președintele URSS Mihai Gorbaciov și președintele american George Bush, la Malta*, pe un vas militar sovietic, scuturat de o furtună puternică.

Pe 4 decembrie 1989, Ceaușescu se întâlnește cu Gorbaciov la Moscova. „Ne revedem în ianuarie“, spune la final președintele României. „Ee, să mai traim noi până atunci!„, a fost replica misterioasă a lui Gorbaciov.

Dupa exact trei săptămâni, pe 25 decembrie 1989, Ceaușescu este împușcat, iar conducerea României este preluată de Frontul Salvării Naționale, cu lideri foști comuniști.

video: trupele horthyste intră în Gherla, într-un film de propagandă (lb. maghiară)

* Era un semn că istoria se repetă: în 1945 a avut loc la Yalta o întâlnire asemănătoare, între Stalin, Roosevelt și Churchill, pentru împărțirea sferelor de influență în Europa, la capătul celui de-al doilea război mondial.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

validare anti-spam *obligatoriu